Mikroskopiska preparat
Grundkomponenterna i systemet är de fyra mikroskopiska preparat-skoleserierna A, B, C och D. Serierna är systematiskt ordnade och sammansatta så att de bygger på varandra och utvidgar ämnesområdet för den föregående. Varje enskilt preparat är noggrant utvalt och har granskats med avseende på sitt pedagogiska värde. Vid valet av preparat har de som är typiska för den motsvarande djur- eller växtgruppen getts företräde. Materialet är rikligt tilltaget så att läraren kan välja och variera. LIEDER-mikropreparat tillverkas i våra laboratorier under vetenskaplig ledning. De är resultatet av årtionden av erfarenhet inom alla områden av prepareringsteknik. Mikrotomskärningarna utförs av erfarna specialister, skärteknik och skärtjocklek anpassas efter objekten. Av det stora antalet färgningsmetoder som är vanliga inom mikroskopi väljer vi sådana som ger en tydlig och kontrastrik återgivning av de önskade strukturerna med bästa hållbarhet. Oftast handlar det om komplicerade flerfärgningar. LIEDER-mikroskoppreparat levereras på fint slipade objektglas i formatet 26 x 76 mm. Varje mikroskoppreparat är unikt. Vi vill därför påpeka att levererade preparat kan avvika från bilderna i denna katalog på grund av naturliga variationer i utgångsmaterialet och de preparations- och färgningsmetoder som använts.
Antalet tillgängliga preparatserier, eller åtminstone delar av dessa, bör ungefär motsvara antalet mikroskop så att flera elever samtidigt kan undersöka samma preparat. Därför kan alla mikroskopiska preparat från serierna också beställas enskilt, så att viktiga preparat kan anskaffas i klassstorlek.
Mjöl- och stärkelsetyper, föroreningar, förfalskningar, jäsmedel och tillsatser
Serie för bageriindustrin
25 preparat
1. Vetemjöl
2. Rågmjöl
3. Havremjöl
4. Potatisstärkelse
5. Risstärkelse
6. Vetekli
7. Vetemjöl, förfalskat med krita
8. Råg mjöl, förorenat med mjölmalar
9. Majsmjöl, förorenat med brännsporer (Ustilago)
10. Fullvuxet vetemjöl, korroderade stärkelsekorn
11. Vetekorn, tvärs. Skikt av fröskalet. Endosperm
12. Kornrost (Puccinia), uredosporer på vetehalm, tvärs över
13. Rågkorn, tvärgående. Skikt av fröskalet, endosperm
14. Mjölkvalster (Tyroglyphus farinae)
15. Mjölkört (Claviceps purpurea), sklerotium tvärs
16. Beståndsdelar från rågbröd
17. Surdeg, färgning av bakterier
18. Jästceller, groddar (Saccharomyces)
19. Citronskal, tvärgående. Oljekörtlar
20. Färsk helmjölk, fettfärgning
21. Mandel, endosperm tvärs över
22. Kokosnöt, fruktkött tvärs
23. Kakao, malet
24. Kanel, mald
25. Anis, mald
I leveransen och i priset ingår en eller två plastbehållare för 25 preparat vardera. Andra förvaringslådor kan beställas separat.