Handrefraktometer
En refraktometer är ett laboratorie- eller fältinstrument som möjliggör mätning av brytningsindex (refraktometri). Den traditionella handrefraktometern är ett analogt instrument för mätning av brytningsindex för vätskor. Den fungerar enligt gränsökningsprincipen, genom vilken linser och prismor projicerar en skugglinje på ett litet glasretikel inuti enheten, som sedan visas för användaren via ett förstoringsokular.
Sockerhalt
Refraktometrar är användbara för en mängd olika analyser, t.ex. för att mäta sockerhalten (Brix) i produkter som honung, fruktjuicer och energidrycker. Brix anger vikten av socker i 100 gram rörsockerlösning.
Några droppar på refraktometerns mätprisma räcker för att testa brytningsindex för en vätska. Den reflekterade ljusstrålen projicerar en skugga på ett litet glasretikel inuti enheten. Linjen och skalan kan ses genom ett förstoringsglas. Resultatet från de flesta refraktometrar korrigeras med automatisk temperaturkompensation (ATC).
Livsmedelsindustrin använder refraktometrar intensivt för att bestämma den exakta Brix-koncentrationen i sylt, frukt, fruktjuicer, honung, sirap, vin och andra livsmedel. Inom kemi- och oljeindustrin används refraktometrar för att mäta frostskyddsmedel, batterisyra, vatten-olje-emulsioner etc.
Endast några droppar av vätskan behövs för att avläsa brytningsindex på den inbyggda skalan. Alla refraktometrar är utrustade med ATC (utom RF.5190) och specialskalor.
Analog refraktometer RF.6520
- Mätområde: 0–20 Brix
- Noggrannhet: 0,1
- Automatisk temperaturkompensation
- kalibrerad vid 20 °C